Egyező tartalom

» » » » Forralt bor recept képekkel, olcsón és egyszerűen

Forralt bor recept képekkel, olcsón és egyszerűen

 
Hogyan készül a klasszikus forralt bor?

A http://www.olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatja a forralt bor receptjét. Ez egy igazán egyszerű, gyors és olcsó forralt bor recept. Képek és instrukciók segítségével maximum 10 perc alatt elkészül. Nézzük, hogy mi is kell ehhez az egyszerű és olcsó recepthez:

Hozzávalók 4 személyre:

Forralt bor hozzávalói


  • 1 palack bor (a klasszikus forralt bor vörösborral készül, de ízlés kérdése, akár egy kellemes fehérbor is lehet.) Minőségét tekintve olyan bor legyen, amelyet szívesen fogyasztanánk önmagában is.
  • 2,5 – dl víz (lehet szénsavmentes ásványvíz is, de a normál csapvíz is megfelelő) 
  • 6-8 evőkanál cukor (a bor savassága függvényében, kevesebb cukor kell egy édes desszertborhoz, több cukor kell egy testes szárazborhoz)
  • 1 db narancs (szükségünk lesz a héjára és a levére is)
  • 1 db citrom (láttam már lime-al készített forralt bort is, de én úgy gondolom a klasszikus karácsonyi forralt borhoz a normál sárga citrom illik.) Itt csak a citrom héja fog kelleni.
  • 1 db fahéj rúd (én kisebb darabokba szoktam törni, mert a törés mentén jobban kiadja a fahéj az ízét, aromáját) az őrült fahéjnak intenzívebb az íze, de nem minden esetben mutat jól az italban, nehezebb leszűrni
  • 2-3 db szegfűszeg és szegfűbors (én nem szoktam bele tenni, mert nem szeretem az ízét, de a klasszikus forralt bor recept tartalmazza)


Hogyan készül a karácsonyi forralt bor? 


Forralt bor készítése:


1. A bort (ami lehet vörös és fehér bor is) kibontjuk, majd egy erre alkalmas edénybe öntjük, 2,5 – 3 dl vizet adunk hozzá, majd nagyon alacsony hőfokon elkezdjük melegíteni. A forralt bor elnevezés nem helyénvaló, mivel a bort nem szabad forralni, mert az aromájából veszít. Ezért csak szépen óvatosan melegítjük.

2. Közben előkészítjük a narancshéj és citromhéj szeleteket. Úgy vágjuk le a narancs és a citrom héját, hogy a gyümölcs héj alatti fehér része ne kerüljön bele.

A narancs és a citrom héja


3. A borhoz hozzáadjuk az előre kimért 6-8 evőkanál kristálycukrot (nagyon finom a barnacukor is, vagy esetleg a méz), hozzáadjuk a forralt bor fűszereket (fahéjrúd, szegfűszeg, szegfűbors), a gyümölcsök héját (narancshéj, citromhéj), majd belefacsarjuk a narancs levét és melegítjük kb. 10 percig.

Addig melegítjük a bort, míg enyhén gyöngyözni nem kezd!


Az elkészült forralt bor így néz ki:

 
A forralt bor társa a narancs. Finom és mutatós is!

Egészségükre!

Sok ember fejében megfordul a kérdés, hogy van-e a forralt bornak alkoholtartalma?


Igen is és nem is. Most kifejteném a választ bővebben. Szóval, ha a bort nagyon rövid ideig „forraljuk” melegítjük, akkor nincs ideje az alkoholnak kipárologni, így a forralt bornak egész magas alkoholtartalma lesz. Minél tovább melegítjük „forraljuk” a bort annál kevesebb lesz az alkoholtartalma. Egész addig, míg elhanyagolható szintre kerül az alkoholtartalom. Ezért figyeljünk arra, hogy hogyan készítjük el és kiket kínálunk meg az itallal.

A másik nagy kérdés, hogy készíthetünk –e forralt bort fehérborból?


Természetesen készülhet forralt bor fehér borból is, a klasszikus forralt bor az vörösborból készül, térhódítása is a vörösbornak kedvezett, de számos helyen találkozni fehérborból készített forralt borral is és ennek is igazán kellemes az íze.

Milyen fűszerekkel lehet még elkészíteni a forralt bort?


A forralt bor elkészítésének végtelen számú receptje létezik, mindenki a saját receptjére esküszik és állítja, hogy az ő receptje az igazi. Ki kell próbálni több félét, aztán kiderül, hogy az ízlésünkhöz melyik fog közelebb állni. Most viszont felsorolok, néhány technikát és néhány hozzávalót, melyekkel bátran lehet kísérletezni:

  • A bor édesítéséhez a hozzáadott cukrot előtte karamellizálják, majd mézzel elkeverik és ehhez adják a fűszereket. Normál kristálycukor helyett használható barnacukor is, de aki vigyázni szeretne a cukorbevitellel, számukra az édesítőszer (folyadék) is egy alternatíva lehet.


  • Fűszerek tekintetében a klasszikusok mellett (fahéj, szegfűszeg, szegfűbors) előfordul még: feketebors, csípős paprika (chili paprika, cseresznye paprika, vagy őrölt chili por), kardamon, ánizs, csillagánizs, gyömbér, vanília rúd (vagy vanília por), koriander, szerecsendió, mazsola és egyéb aszalt gyümölcsök (aszalt alma, aszalt szilva, aszalt meggy).


  • Továbbá az igazán speciális forralt borhoz különféle alkohol tartalmú italokat is hozzáadnak, mint például brandy, konyak, vagy citrusfélékből készült italok.


Bátran lehet kísérletezgetni, egy biztos, nagyon elrontani nem lehet. Karácsonykor elhagyhatatlan, mondhatnám, nincs is Karácsony forralt bor nélkül. A testet igazán felmelegíti ez az ital egy hideg hóeséses estén. Egészséggel és mértékkel fogyassza mindenki!

«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply