Egyező tartalom

» » » » Aquadella (apróhal) Fish and chips

Aquadella (apróhal) Fish and chips

 
A klasszikus sült aquadella, friss citrommal tálalva.

A http://www.olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatja az Aquadella (apróhal, teknőshal) azaz a Fish and chips (ejtsd: fis end csipsz) klasszikus receptjét. Ez egy igazán egyszerű, nagyon olcsó és villámgyorsan elkészíthető nassolnivaló. Természetesen lehet egy könnyű előétel is, melyhez mártogatót ajánlok. Mi is ez az aquadella? Ez egy apró tengeri hal, amelyet 10 perc alatt el tudunk készíteni. 

Hozzávalók 4 személyre:

Olcsó hozzávalók, gyors és finom előétel.


  • 0,5 kg Aquadella (tengeri apróhal) Ezt többnyire fagyasztva lehet megvásárolni, nem is túl drága
  • 3-4 evőkanál búza finomliszt
  • olaj (lehet olíva olaj, napraforgó olaj, stb.)
  • 1 db citrom, vagy lime (zöld citrom)
  • ízesítéshez: és bors (a színes borsot ajánlom)


Hogyan kell elkészíteni a sült halat?

A fish and chips alapja az aquadella azaz a tengeri apróhal. Nagyon könnyű elkészíteni, csak arra vigyázzunk, hogy ne égjen meg sütés közben. De nézzük is ezt az egyszerű és olcsó receptet képek kíséretében.

Elkészítés:

1. Az apróhalat fagyos állapotában öntsük bele egy nagyobb tálba. Én ilyenkor szét szoktam őket szedni, hogy különálló darabokban legyenek. Majd sózom, borsozom. Kb. 2-3 percet pihentetem, ekkor hozzáadom a lisztet és jól átforgatom, hogy minden haldarabot bevonjon a liszt.

Aquadella belisztezve és fűszerezve


2. Egy nagyobb serpenyőt előkészítek és 3-4 dl olajat hevítek. Amikor az olaj, már kellőképen felhevült (serceg és kissé füstöl a széle), akkor annyi halat teszek bele, hogy minden haldarab kényelmesen meg tudjon sülni. Túl sok ne legyen, mert az hírtelen lehűti az olajat és összeragadhatnak.

Süssük aranybarnára a halat a megfelelő állag elérése érdekében.


3. Kb. 2-3 perc alatt arany barnára sülnek. Ekkor finom ropogós lesz a hal. Egy szedőkanállal kiemeljük az olajból a már megsült halakat, majd konyhai papírtörlőre, vagy szalvétára szedjük és lecsepegtetjük az olajat.

Így kell kinéznie a sült halnak


És ahogy ígértem, készen is van a sült halunk. 

Hogyan kell tálalni az aquadellát (Fish and chips)?

Eredetileg a Fish and chips (ejtsd: fis end csipsz), sült burgonya körettel szokás tálalni. Jelen esetben egy natúr változata készült el, melyre friss citromot facsarunk.

Citrommal, vagy lime-al tálaljuk a megsült halat


Természetesen kínálhatunk hozzá chilis mártogatóst, citromos vinaigrette mártogatóst, de igazából szinte minden mártogatóssal finom.

Jó étvágyat az ételhez és jó szórakozást a recept elkészítéséhez! Sok sikert Mindenkinek!

Miért fontos a halfogyasztás?

Az első és legfontosabb, hogy a halban nagyon kevés a koleszterin, mely a keringési és érrendszeri problémákért felelős. Viszont nagy mennyiségben tartalmaz minőségi fehérjéket, ásványi anyagokat és számtalan vitamint. Elsősorban kiemelném az Omega3 zsírsavat, mely minimalizálja a szívroham kialakulását. Az Omega3 fogyasztása magzati „kortól” egész életünk folyamán nagyon fontos, mert a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát csökkenti. Továbbá a hal a következő vitaminokat is tartalmazza: A-vitamin, D-vitamin, B2-, B6-, B12-vitamin, illetve C-vitamint is. Sajnos Magyarországon a halfogyasztás elég elszomorító statisztikát mutat, pedig élettani hatása minden húsfélét a háttérbe szorít.  

«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply