Egyező tartalom

» » » » Padlizsánkrém recept

Padlizsánkrém recept

Zita Mama padlizsánkrém receptje


A http://olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatja a padlizsánkrém receptjét. Nagyon ízletes és villámgyorsan elkészíthető finomság, amit az üzletekben arany árában mérnek, de mi otthon elkészíthetjük nagyon olcsón. Sokan a szegények kaviárjaként is emlegetik ezt a finomságot, nem véletlenül. Azon kívül, hogy ízletes, igen egészséges is. Hogyan kell elkészíteni az eredeti erdélyi padlizsánkrémet? Íme a recept:

Hozzávalók 4 főre:


2 db közepes padlizsán vagy 1 nagyobb fajta
1 fej vöröshagyma, megtisztítva és apró kockákra darabolva
1-2 gerezd fokhagyma, megtisztítva és kockára vágva, figyeljünk arra, hogy jó minőségű legyen a fokhagyma, mert ez lesz a fő „fűszerünk”
Étolaj, lehet napraforgó, vagy olíva
Só, őröl bors
Majonéz

Hogyan kell elkészíteni az erdélyi padlizsánkrémet?


A padlizsánkrém elkészítése:


1. A sütőt előmelegítjük. Ezután padlizsánt megmossuk, szárazra töröljük. A végét levágjuk. A padlizsánokat egy késsel megszurkáljuk, mert különben szétrepedhet, felrobbanhat.

A padlizsánt kettévágjuk és késsel megszurkáljuk. 


2. A padlizsánokat tepsibe helyezzük. Amikor a padlizsánok megpuhultak és egy picit megbarnultak, akkor kivesszük a sütőből ez kb. 20-25 percet is igénybe vehet. Akkor jó, ha már megroggyant, a „bőre ráncos”.

Ekkor már kivehetjük a sütőből!


3. Várjuk meg, amíg a padlizsán teljesen kihűl. Leszedjük a megbarnult héját és belekockázzuk egy tálba.

Húzzuk le a padlizsán héját!
Vágjuk kockára és tegyük egy tálba!


4. Ezután a hagymát, fokhagymát apróra vágjuk, majd egy kis olajban üvegesre dinszteljük.

Pároljuk üvegesre a hagymát!


5. A padlizsánhoz adjuk a megdinsztelt hagymát és fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Adjunk még hozzá egy kis majonézt is, hogy még krémesebb legyen a padlizsánkrémünk.

Fűszerezzük ízlés szerint!


6. Bot-mixerrel keverjük pépessé.

Botmixerrel krém állagúra keverjük.


7. Zárható üvegben vagy edényben a hűtőben tároljuk. A padlizsánkrém igazán kiváló pirítósra kenve, vagy friss házi kenyérrel. Jó étvágyat kívánok az elkészült ételhez!

Pirítóssal, ízletes előétel, vagy vacsora!


Hogyan kell kiválasztani a padlizsánt? Melyik a jó?


Ez egy igazán fontos kérdés. A rossz alapanyag az egész ételünk minőségét ronthatja. Ezért nagyon körültekintőnek kell lennünk, mikor kiválasztjuk a megfelelő padlizsánt. Melyik padlizsán a jó?
A megfelelően érett padlizsán (más néven tojásgyümölcs) sima héjú, a héja csillogó, tapintásra kemény, kocsánya élénkzöld.

Milyen padlizsánt ne válasszunk?

A túlérett padlizsán héja matt, tapintása puha, magjai nagyon barnák, csészelevelei hervadtak. Ennek a padlizsánnak a „húsa” kesernyés lesz és rontja a padlizsánkrémünk minőségét.

Ha a padlizsán színe zöld, azt semmiképpen ne vegyük meg, mert az még éretlen és az éretlen padlizsán szolanin vegyületet tartalmaz, ami mérgező! Tehát legyünk figyelmesek és győződjünk meg arról, hogy tökéletes alapanyagokat válasszunk az ételünkhöz.


Milyen gyógyhatása van a padlizsánnak?


Lehet, kevesen tudják, hogy a padlizsán nagyon sok minden nyavalyára orvosság. Különösen ajánlott a fogyasztása cukorbetegek számára, illetve reumában, vagy máj- és vesebetegségben szenvedőknek. Vérképző, vizelethajtó, bélgyulladást gátló és emésztést fokozó hatású. Egyes kutatások szerint, a C-vitamin felszívódását elősegítő hatása miatt, a daganatos megbetegedések megelőzésében is fontos szerepet játszik.  


«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply