Egyező tartalom

» » » Tejszínes - tárkonyos csirkemell raguleves recept

Tejszínes - tárkonyos csirkemell raguleves recept

 
Tejszínes- tárkonyos csirkemell raguleves


A http://olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatja a Tejszínes - tárkonyos csirkemell raguleves elkészítésének receptjét. Ez az étel igazi négy évszakos! Bármikor elkészíthető, mindig frissítő, tápláló és nagyon egészséges. A sok zöldségnek köszönhetően nagyon sok vitamint tartalmaz, ami a téli és tavaszi évszakokban, nagyon jól jön. 

Nézzük a hozzávalókat:

Tejszínes - tárkonyos csirkemell raguleves hozzávalói


 Hozzávalók 8 főre:

50 dkg (fél kiló) csirkemell filé

3-4 db sárgarépa. Megtisztítva és esztétikus szeletekre, vagy kockákra vágva

1-2 db fehérrépa (petrezselyem). Szintén megtisztítva és szeletelve, vagy kockázva.

1 nagy fej vöröshagyma. Héjjától megszabadítva és kockára vágva.

2-3 db burgonya. Megtisztítva és szintén kockára vágva

2-3 gerezd fokhagyma. Megpucolva és apró kockákra vágva, vagy fokhagyma nyomón átpréselve.

25 dkg zöldborsó (a fagyasztott, mirelit zöldborsó is tökéletes lesz)

250 ml 10%-os főzőtejszín

1 evőkanál búzaliszt (nem púpozott), normál BL55 (sűrítéshez), illetve kis nokedlikhez 4-5 kanál ugyan ilyen liszt

1 db tojás (lehetőleg házi)

Fűszerek: só, frissen őrölt színes bors, őrölt fűszerpaprika, ételízesítő keverék, tárkony

2l víz, vagy húsleves alaplé

3 evőkanál étolaj, lehet napraforgó, vagy olíva

Hogyan kell elkészíteni a tejszínes csirkemell ragulevest?

Ez tényleg egy nagyon egyszerű recept, ha betartja a lépéseket, akkor nagyon gyorsan elkészül a levessel. Nézzük, akkor a lépéseket.

1. A zöldségeket megtisztítjuk és a megfelelő darabokra (1cm) kockázzuk. A csirkemell filét alaposan megmossuk, majd azt is felkockázzuk. 

2. Egy edénybe felhevítjük az olajt, majd hozzáadjuk a vöröshagymát. Üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát. Majd amikor már szép a színe (aranybarna), akkor hozzáadjuk a csirkemell filé kockákat. Kb. 10 percig pirítjuk, a csirkemell ereszt némi levet, így nem fog lekapni, ha mégis elpárolgott volna a leve, egy nagyon pici hús alaplét öntsünk alá. 

3. Amikor a csirkemell már szépen kifehéredett (megpárolódott), akkor adjuk hozzá a zöldségeket. Burgonya, sárgarépa, petrezselyem, zöldborsó. Így együtt pirítjuk 1-2 percig.

4. Felöntjük vízzel, vagy az alap-lével és ízesítjük a fűszerekkel. Nem kell félni a fűszerektől, a sóval már inkább vigyázzunk. Igaz a burgonya felvesz némi sót, de akkor sem szabad elsózni. (Megengedett, ha szerelmesek vagyunk! :-D )

5. Míg az ételünk fő elkészítjük levesbetétünket (nokedli). 4-5 kanál liszthez hozzáadunk egy tojást (a legjobb, ha házi), majd egy sűrű masszát készítünk belőle. Vízzel be tudjuk állítani az állagát. Majd ezt vagy nokedli szaggatóval, vagy egy kis kanálka segítségével egyenesen a levesbe szaggatjuk.

6. Amikor, már 95%-ban készen van a leves, tehát a hús a levesbetét és a zöldségek majdnem teljesen puhák, akkor elkészítjük a tejszínes sűrítést. A következő módon: egy edénybe beletesszük a 1 evőkanál lisztet és egy kevés főzőtejszínt. Egy habverő segítségével szépen lassan kevergetni kezdjük, közben folyamatosan adagoljuk hozzá a tejszínt. Ezt addig ismételjük, míg az összes tejszín bele nem kerül. Csomómentesre keverjük az elegyünket. Majd ezután jöhet a hő kiegyenlítés.

7. Az elegyünkhöz nagyon lassan, kis mennyiségben hozzáadagoljuk a leves lét, miközben egy habverővel folyamatosan kevergetjük. Vigyázat, ha hírtelen nagy mennyiségű forró leves lét teszünk bele, összecsomósodik a tejszín és a liszt elegye. Majd amikor már, elég híg és érezhetően meleg a keverékünk, a leveshez öntjük, miközben folyamatosan kevergetjük azt. Mielőtt beleöntenénk a levesbe, vegyünk a fokozatot takarékra. Miután már benne van a tejszínes elegy, lassú tűzön főzzük, még kb. 1-2 percig. 

Az elkészített ételt tálaljuk. Ha szeretnénk, a tetejét megszórhatjuk apróra vágott petrezselyem zöldjével is. A leves, nagyon krémes és igazán ízletes. Ez a recept viszonylag olcsón és nagyon gyorsan elkészíthető. Jó étvágyat kívánok mindenkinek.

A kész étel tálalva

Mi a különbség a főzőtejszín és a habtejszín között?

Mi is a tejszín? 

A tejszín a kihűlt tej tetején összegyűlt tejzsírréteg. Ezt a tejzsírt lefőzik a tejtől, melynek zsírtartalma 20-25% körül van. Íze: édeskés. A különbség a habtejszín és a főzőtejszín között az, hogy a főzőtejszín, jobban tűri a hőkezelést (ergo lehet vele főzni is), míg a habtejszín fehérjéje már 60 Celsius fokon kicsapódik. Így a főzőtejszínt főzésre, míg a habtejszínt süteményekhez, habokhoz használják.

A tejszín ezen kívül igen jótékonyan hat a szervezetünkre! Nagyon sok kalciumot tartalmaz, mely a csontozatunk épségéért felelős. Annak ellenére, hogy nehéznek tűnhet a tejszín, azt tudni kell, hogy többségében trigliceridekből áll és a tejben (tejszínben) igen apró, emulgeált zsírgolyócskák formájában található. Ez az egyik oka igen jó emészthetőségének. 

Tehát nagyon finom, krémessé teszi a levesünket és ráadásul még igen egészséges is. Biztatok mindenkit, hogy próbálja ki ezt az igen olcsó és egyszerű receptet! Jó étvágyat kívánok hozzá!


Mire jó a tárkony? A tárkony jótékony hatásai.

Azt már tudjuk, hogy a tárkony egy nagyon ízletes fűszernövény, de azt már kevesebben tudják, hogy a gyógyászatban nagyon jelentős szerepet tölt be. Hogy mire is jó a tárkony? A tárkony elsősorban az emésztésre hat jótékonyan, hasonlóan, mint a kömény, de a tárkony ezen kívül enyhíti a hasi görcsöket és étvágygerjesztő hatással is bír. A tárkonynak enyhe nyugtató hatása is van, ezért a stressz oldására is alkalmas. Felgyorsítja a mérgező anyagok eltávolítását a szervezetből. Ezért a tárkonyt teaként is fogyaszthatjuk. A tárkony tea elkészítésének menete:
Vegyünk egy teáscsészét 
Tegyünk bele egy evőkanálnyi tárkonyt
Majd öntsünk rá forrásban lévő vizet
Pihentessük 10 percig, majd fogyasszuk el.


Ha fáj a fogunk, arra is kitűnő gyógymód a tárkony!

Egy kávés kanálnyi tárkonyt rágjunk addig, míg pépes nem lesz, majd a fájós (esetleg gyulladt) fogra helyezve, pár perc alatt elzsibbasztja a fájó fogat!


Éljünk egészségesen, ismerjük a fűszereket, amivel főzünk! Jó egészséget kívánok Mindenkinek! 


«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply