Egyező tartalom

» » Hogyan kell megfőzni a spagettit, hogy ne ragadjon össze?

Hogyan kell megfőzni a spagettit, hogy ne ragadjon össze?

Spagetti főzési tanácsok


A http://olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatja a spagetti tészta elkészítésének módját. Biztos előfordult már Veled is, hogy a megfőzött és kitálalt spagetti összeragad. Ez egy elég kellemetlen szituáció, mert az egész étel egyben mozog, nem veszi fel a mártást és ráadásul nem is túl gusztusos. Most egy olyan spagetti főzési receptet, módot mutatok Neked, amivel olyan spagettit tudsz elkészíteni, ami nem ragad össze!

Miért nem ragad össze az olasz spagetti tészta?

Ennek egyszerű az oka, az olaszok a tészta mesterei, tudják, hogy nem szabad spórolni az alapanyagokon, ha jó minőségű ételt szeretnénk kapni. Az eredeti olasz spagetti durum búzalisztből készül, tojás hozzáadása nélkül. 

Ez kishazánkban másképpen működik, de idehaza is akad jó pár jó minőségű spagetti tészta. Ha magyar terméket választunk, akkor az a tészta lesz a megfelelő, amiben sok tojás van. Minimum 8 tojásos tésztát kell választani. 

Mennyi ideig kell főzni a spagetti tésztát?  

Szintén egy fontos momentum a spagetti tésztájának főzési ideje. Semmiképp ne főzzük túl a tésztát! 

A főzési időt a következőképpen kell érteni: A főzővizet fel kell forralni, majd ezután jön bele a spagetti tészta. Majd ekkor indul a stopper. Elsődleges támpont, hogy mi van ráírva a csomagolásra. Ha például 8-10 perc főzési idő van ráírva, akkor a 8 perc letelte után, ellenőrizzük a tésztát, és ha kicsit al dente (rugalmas, harapható, nem lágy), akkor készen van a tészta.

Mennyi vizet használjak a tészta főzéséhez?

Aranyszabály, hogy nagyon sok vízben kell főzni a tésztát. Ennek egyszerű az oka:

A spagetti tészta dagad miközben főzöd, így több helyre van szüksége. Amikor azt gondolnád, hogy a kezedben lévő (még száraz) tészta meg tud főni az általad előkészített vízben, akkor még nem gondoltál arra, hogy abból a száraz tésztából ha főni kezd több lesz.

Ami igazán fontos, az az, hogy a tészta miközben fő keményítő távozik belőle, és ha kevés a főzővíz, akkor megsokszorozod az esélyét annak, hogy a tészta össze fog a végén ragadni. Tehát jó sok főzővíz kell, így felhígul a keményítős főzővíz. 

A spagettit meg kell keverni főzés közben?

A spagetti tésztát az edénybe bele kell ejteni! Lehet eddig nem tudtad, hogy ennek a mozzanatnak nagy jelentősége van! Az olaszok nem azért csinálják, mert szeretik a látványkonyhát, hanem azért van erre szükség, hogy a spagetti szálak egymástól szétváljanak, és ne ragadjanak össze főzés közben. 

Tehát kell –e kavargatni? A főzési idő első, második percében kavarjuk át a tésztát, hogy biztos ne ragadjanak össze, miközben főzzük.

Közben figyeld azt is, hogy az edény aljára ne tapadjon le. Többszöri kevergetést nem igényel.

A főzővízbe mit kell tenni?

A főzővízbe mindig tegyünk egy nagyon kevés (2-3 evőkanál, víz mennyiségétől függően) étolajat, vagy olívaolajat. Ez egyrészt ad a tésztának egy kis ízt, illetve egy kis réteget is képez a tésztán, ami szintén elősegíti azt, hogy majd leszűrés után ne ragadjon össze. 

Attól függően, hogy majd mire fogjuk a tésztát használni (sós, vagy édes ételre) tehetünk a főzővízbe egy - két csipetnyi sót. Így a tésztánknak lesz egy alap íze.

Mire jó a tészta főzővize?

Amikor a tésztát leszűrjük, egy kis főzővizet tegyünk félre (1-2 decit). Mire fogjuk ezt használni? A tésztára fogjuk visszaönteni, majd ezzel pihentetjük fedő alatt és ebből a főző léből fogja felszívni a tészta a hiányzó folyadékmennyiséget. 

Ha megfőtt a tészta, mi a további teendő?

1. Szűrjük le a tésztát, közben a főzővízből tegyünk félre 1-2 deciliternyit

2. A tésztát folyó csapvíz alatt mossuk át, úgy, hogy közben a tésztaszűrőben van. Mosás közben mozgassuk a szűrőt. (Ne hűtsük túl a tésztát!)

3. Tegyük vissza a tésztát az edénybe amiben főztük, majd öntsük rá a felfogott 1-2 deciliternyi főzővizet. (Ha kevesebb tésztát főzünk, értelem szerűen kevesebb főzőlét öntsünk rá!)

4. Öntsünk rá 2-3 evőkanál olíva olajat, napraforgó olajat, de szinte akármilyen étolaj megfelelő.

5. Rázzuk át a tésztát, majd fedjük le és pihentessük pár percig!

Ha ezeket a lépéseket betartod, egyrészt nagyon finom lesz a tészta és garantáltan nem fog összeragadni! Természetesen nem csak spagetti tésztát tudunk így főzni, hanem akármilyen körettésztát is.  

«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply