Egyező tartalom

» » » Chilis bab recept

Chilis bab recept

 
Chilis bab recept Zita Mama módra


A http://olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatja a Chilis bab, vagy kicsit magyarosítva a csilis bab receptjét. Ez egy igazán tüzes, ám igazán ízletes étel. Aki nem nagyon szereti a chilit, vagy a csípős ízeket, ők mérsékelhetik a chili adagolását. Az eredeti angol (amerikai) elnevezés alapján Chili con carne, spanyolul is hasonlóan hangzik, csak másképen írjuk: Chile con carne. Ez egy fúziós étel Texasból és Mexikóból, ezért Tex-Mex konya gyermekeként is ismeretes. Ha a Chili con carne tükörfordítását kellene alkalmaznom, azt jelentené, hogy chili hússal. A bab és egyéb hozzávalók, már csak hab a tortán! De vágjunk is bele a közepébe!

Nézzük a hozzávalókat:

Chilis bab hozzávalók


Hozzávalók 8 személyre:

75dkg darált hús (sertés, vagy marhahús is tökéletesen megfelel)

2 fej vöröshagyma megtisztítva és kockára szeletelve

6 gerezd fokhagyma, megpucolva és apró kockákra vágva 

2 db chilis bab konzerv (használtunk paradicsomosat is)

1 db kukorica konzerv

1 csomag chilis bab alap fűszerkeverék

ízlés szerint chili paprika fűszer, illetve chili olaj

Fűszerek: kevés őrölt pirospaprika (fűszerpaprika), frissen őrölt színes (vagy fekete) bors, só.

3 evőkanál olaj

Hogyan kell elkészíteni a chilis babot, (csilis babot) ?

Ez egy igazán egyszerű recept, a kezdők is bátran belevághatnak, nézzük a chilis bab recept elkészítésének lépéseit. Egy kis külön segítség, hogy recept minden munkafázisról képet készítettem.

1. A megtisztított hagymát és fokhagymát apró kockákra vágjuk. Az aprított hagymát olajon megpároljuk, míg üveges nem lesz. Beletesszük a fokhagymát is, 2 percig együtt pároljuk. 

Üvegesre pároljuk a hagymát és a fokhagymát


2. Adjuk hozzá a darált húst. Addig kevergetjük, amíg ki nem fehéredik a hús. 

Hozzáadjuk a darált húst és tovább pirítjuk


3. Eközben kikeverjük a chilis bab fűszerkeveréket vízzel. 

Kikeverjük a chilis bab alapot


4. Ráöntjük a húsra a chilis alaplevet. Ízesítsük még egy kevés pirospaprikával, borssal, sóval. Fedő alatt kis lángon főzzük úgy 30 percig. Eközben ha szükséges vizet öntünk hozzá. 

Puhára főzzük a húst


5. Ezután beletesszük a bab konzerveket és a kukorica konzervet is.

Beletesszük a kukoricát
Beletesszük a babot


6. Az egészet jól összeforraljuk 10- 20 percig. Fontos, hogy ne legyen túl híg vagy túl sűrű. Inkább jó szaftos legyen. Főzés közben ízlésünk szerint ízesíthetjük chili paprikával is. Tálalhatjuk tejföllel, vagy a merészebbek csípős paprikával is.
Az elkészült chilis babot tálaljuk és ebben a fázisban, mindenki ízlése szerint beállíthatja az étel csípősségét! Jó étvágyat kívánok Mindenkinek!

Az elkészült chilis bab tálalva
  

Hogyan lehet még elkészíteni a chilis babot?

A fő szabály, hogy csili legyen benne, de nem aranyszabály, hogy húst is tartalmazzon! Amikor hús nélkül készül, azt a köznyelvben Chili sin carne elnevezéssel illetik, azaz hús nélküli chilis bab. Továbbá a kukoricát sem tesznek bele mindenhol, de az eredeti Mexikói chilis bab recept tartalmazza. Ettem már olyan chilis babot is, amiben kolbász volt, igen finom úgy is! Ezért ez egy olyan recept, amit szabadon lehet variálni, mindenki a saját ízlésére alakítja!

A chili jótékony hatásai! Tényleg a rák természetes ellenszere?


A chili paprikában a csípős érzést a kapszaicin vegyületnek köszönheti. A kapszaicin megakadályozza a zsírsejtek növekedését, így természetes fogyasztószerként is használatos. A chili paprika serkenti az emésztést és a vérkeringést.

A chili paprika antibakteriális hatással bír, így tisztítja az orr és melléküregeit. Ezáltal megelőzhetőek a felső légúti megbetegedések. A közhiedelemmel ellentétben csökkenti a gyomorfekély kialakulásának kockázatát! Fogyasztása során a gyomrot olyan váladék elválasztására készteti, mely a gyomor nyálkahártyának védelmet nyújt az irritáló anyagok ellen. A chili nagyon sok ásványi anyagot és vitamint tartalmaz: Kálium, Foszfor, Kalcium. Azokban az országokban, ahol a fogyasztása mindennapos (Kína, Mexikó, India, Thaiföld, stb.) ott a daganatos megbetegedések előfordulása sokkal alacsonyabb. A kapszaicin mellékhatások nélkül segít a szervezetet a rákos sejtek legyőzésében.

Miért csíp a chili paprika, hogyan csillapítsuk a csípős érzést?

A csípősségről is a kapszaicin a felelős, ami a chili paprikában van! A kapszaicin ingerli a szájban lévő fájdalomfelvevő receptorokat, melynek hatására fájdalomérzetünk keletkezik. A csípős fájdalom enyhítésére semmiképp ne vizet fogyasszunk, inkább egy pohár tejet! 

«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

1 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lett pont így!Köszönöm a receptet,nagyon hamar kész volt!

    VálaszTörlés